Brionglid

Etusivu Esittely Orit Tammat Kasvatus


VIR MVA Ch Courvosier Scribles wW - virtuaalihevonen

        
© The Gypsy MVP

Virallinen nimi: Courvosier Scribles wW Rekisterinumero: VH04-046-9122
Rotu, skp: ic (C), ori Säkä, väri: 148cm, rnkrj
Syntynyt: 14.04.2008 (3v 14.2.2009) Ikä: 16v (14.2.2017)
Painotus: koulu/valjakko Koulutustaso: ko. HeA, va. vaativa
Kasvattaja: Ireth Omistaja: Brionglóid, Ireth (VRL-03777)

VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 10.1.2010

ICL-II -palkittu 25.9.2010 (51p)
11 + 7 + 14 + 7 + 2 + 5 + 5 = 51p / ICL-II
Kommentit:
- Upea sporttinen ori! (rakenne)
- Luonne olisi voinut olla hieman sujuvampi (luonne)
- Päiväkirjamerkinnät sujuvasti kirjoitettuja ja mielenkiintoisia lukea (lisäpisteet)
- Painotuksessa (ja koulutustasossa) otettu hyvin huomioon rakenteelliset ominaisuudet (realistisuus)

KTK-III -palkittu 15.10.2011 (69p)
17-17-17-18 = 69p. = KTK-III
Kommentit:
- Erinomaiset leimat
- Lyhyt tiivis runko
- Jyrkkä huipukas lautanen
- Huono kuvakulma

Luonnekuvaus

+ vilkas, mutta osaa käyttäytyä
+ ystävällinen
+ miellyttävä ja oppivainen ratsu
+ rohkea
- kovapäinen ja pomotteleva
- todella vauhdikas
- keksii joskus omaa ohjelmaa

Yleisesti Kolli on vilkas, hitusen pomotteleva ja kovapäinen, mutta kyllä sieltä se helläkin puoli löytyy. Mutta koska Kolli on ori, se osaa olla myös orimainen ja hankala. Välillä se heittäytyy vallan mahdottomaksi ja riehuu minkä kerkiää, niin että meinaa omistajalla mennä hermot. Työskennellessään ori on kuitenkin ihan hevosiksi, eikä leiki ilkeää. Eloisa hevoseksi, mutta oriksi loppujen lopuksi melko rauhallinen, eikä niin karjas kuin voisi kuvitella.

Hoitaessa poika on hiukan levoton, mutta osaa olla silti siivosti. Hurmaa usein hoitajat kauniilla silmillään ja ihastuttavalla eleellään, kun puhaltelee karsinassaan vierailijoita kasvoihin, puhisten tyytyväisenä saamastaan huomiosta. Mutta kun ori alkaa käydä kierroksilla, on Kolli vallan mahdoton, uhkailee ja luimistelee kaikille, näyttäen välillä oikeasti pelottavalta. Ei ori todellakaan ihan kunnolla purisi, mutta parempi katsoa kuin katua. Saattaa harjatessa yrittää hoitajan yli kävelyä, mutta napautus ryntäille hillitsee pahemmat yritykset.

Taluttaessa Kollilta menee usein pasmat ihan sekaisin ja se ei tiedä pitäisikö sen kulkea siivosti taluttajan vierellä, vai yrittää pomppia takajaloillaan joka suuntaan. Usein se tekee jotain siltä väliltä, näyttäen hieman höperöltä. Napakka käsky ja napautus kaulalle saavat orin kuitenkin palaamaan takaisin maan pinnalle, edes hetkeksi.

Liikutettaessa ori on hyvin energinen ja todella vauhdikas. Kun vauhtiin on päästy ei jarruja aina tahdo löytyä lainkaan. Kolli ei ole lainkaan kuuma, mutta se vain rakastaa vauhtia. Koulua vääntäessä Kolli menee siivosti - silloin kun sitä huvittaa. Keskittyessään työhönsä se kulkee nätisti oikein päin koottuna ja liike lähtee takajaloista. Huonoina päivinä se heittäytyy hankalaksi ja uppiniskaiseksi. Yleensä tarvitsee enemmän pidätteitä kuin pohkeita, sillä Kollin motto taitaa olla "Mitä lujempaa sen parempi!"

Maastossa poika on kiinnostunut kaikesta ympärillä tapahtuvasta ja tahtoisi ottaa kaikki vihreät lehdet mukaansa, vaikka kesken laukkaspurtin. Tämä on luonnollisestikin melko vaarallista, sillä silloin ratsastaja yleensä itse jatkaa matkaansa... Rohkea poika kuitenkin, jolla ei mene vieraassakaan maastossa pupu pöksyyn, vaan se kulkee varmoin askelin. Ajaessa ori kuuntelee ohjasapuja, mutta saattaa välillä keksiä jotain omaakin ohjelmaa, ihan vain katsojien riemuksi. Mutta yleisimmin Kolli toimii ajaessa ihan hyvin ja on komeaa katsottavaa. Ravissa ja laukassa toimii moitteettomasti, mutta käynnissä tuppaa usein steppailemaan ja ottamaan väliin raviaskelia.

Sukutaulu

i. Sèitheach
158cm (B), rnkrj
ii. Sionn
evm
iii. Searc
evm
iie. Iseabail
evm
ie. Caitréonag
evm
iei. Eadan
evm
iee. Caitréona
evm
e. Cosúil le Scríbhneoir
140cm (C), mpäis
ei. Déan Faire
evm, 141cm (C), mpäis
eii. Nua-Aimseartha
evm, 138cm (C), mkrj
eie. Leathanach Seo
evm, 145cm (C), mpäis
ee. Niall Quinn
evm, 136cm (C), mpäis
eei. Blanche Lincoln
evm, 137cm (C), mkrj
eee. Ríomhaire
evm, 140cm (C), rtpäis

Sukuselvitys

Courvosier Scribles wW on toinen kotiin jäävä irlannincobkasvattini. Sen vanhemmat ovat tuontisukuisia kilpahevosia, joilla on vielä monta kilpailuvuotta jäljellä. Kollin isä on valjakkopainotteinen, mukavasti sijoittunut ori Alasdair ja emä koulupainotteinen, vasta kilpailemisen aloittanut Cosúil le Scríbhneoir. Luonnetta Kolli on perinyt sekä äidiltään, että isältään ja rakenne tulee hyvin pitkälti sen isän puolelta, kuten värikin.

Kollin isä Sèitheach on 158cm korkea ruunikonkirjava ori. Se on valjakkopainotteinen ja kilpaillut jonkin verran. Ori on syntynyt 5.3.2008 ja sen maahantuoja on Nonstop, myöhemmin ori muutti Ioniciin, jossa se myös kuoli. Orin koulutustaso on vaativa hevos(pari)valjakko, mutta se kilpailee myös noviisitasolla. Sijoituksia herralle on kertynyt jo kolme kappaletta. 1.8.2008 sillä oli kuusi (6) rankingpistettä valjakkoajosta. Orin vanhemmista ei tiedetä kuin nimet.

Kollin emä oli oma hevoseni Cosúil le Scríbhneoir eli Kossu. Korkeudeltaan se oli pieni, vain 140cm korkea ja väriltään mustanpäistärikkö. Kossulla oli myös laukki ja yksi sukka. Se on syntynyt 18.08.2007 Saksassa. Sen kasvattaja on Carol Timbourne, jonka luota sen maahantuoja AnDy toi tamman minulle Suomeen. Kossun rekisterinumero on VH-45992 ja se on painottunut kouluratsastukseen. Koulutustasoltaan Helppo A/50cm, valjakkokoulutusta Kossulla ei ole. Tamma on kilpaillut vasta vähän aikaa, mutta tuloksiakin on jo tullut ainakin parin sijoituksen verran. Luonteeltaan Kossu oli kiltti ja kärsivällinen hevonen, joka antaa virheet anteeksi. Kolli on Kossun ensimmäinen jälkeläinen. Tamma kuoli 21-vuotiaana.

Kossun isä - eli Kollin emänisä - on pieni, vain 141 cm korkea Déan Faire, hieno mustapäistärikkö ori. Se oli lahjakas kouluratsu kylmäveriseksi ja kilpaili jopa tasolla Helppo A, aluetasolla Saksassa. Kun orille sitten kertyi ikää, se lopetti kilpailemisen ja siirtyi kokonaan siitokseen. Deanin luona kävikin ahkerasti tammoja, sillä se periyttää selväpäistä luonnetta ja kaunista ulkomuotoa. Deanilla on useita lahjakkaita jälkeläisiä ympäri maailmaa ja se onkin hyvin haluttu nimi irlannincobien sukutauluissa.

Deanin isä, Nua-Aimseartha sen sijaan asusteli Suomessa, hienossa kouluratsastustallissa, joka oli täynnä menestyviä puoliverisiä, mutta eräänä talvena ollessaan tarhassa riehakas mustankirjava ori yllättäen liukastui ja katkaisi jalkansa, minkä vuoksi eläinlääkärin oli pakko lopettaa tämä 138 cm korkea ori. Nuasta jäi maailmaan kuitenkin yli kaksikymmentä jälkeläistä, eli se ei nopeasti sukutauluista katoa.

Deanin emä Leathanach Seo on kaunis mustanpäistärikkö neiti ja korkeutta hänellä on 145 cm. Lea ei juurikaan kilpaillut ratsastuslajeissa, vaan se menestyi hienosti näyttelyissä mahtavan rakenteensa vuoksi. Hyvin kaunis tamma! Lealla on yhteensä viisi jälkeläistä, joista neljä ovat oreja ja yksi ainoa tamma. Lea periyttää kaunista väriä ja tasaista rakennetta.

Kollin emänemä Niall Quinn, eli Kollin emänemän, oli elämänsä aikana vain tavallinen siitostamma, ei se järin kilpaillut, niin kuin suurin osa Kollin suvusta. Niall oli hieno mustakirjava tamma ja korkeutta sillä oli 136cm. Se oli yleispainotteinen. Jälkeläisiä se sai kuusi, joista kaksi on tammoja ja loput oreja. Vanhempana Niall sai vakavan ähkyn ja omistajat kokivat parhaaksi lopettaa se.

Kollin emänisänisä Blanche Lincoln on edelleen elossa ja asuu Ranskassa siitosorina. Nuorempana Lincoln kilpaili koulussa tasolla Helppo B ja menestyi ihan mukavasti, saaden nimeä ulkomaillakin. Kuitenkin pääpaino orilla on aina ollut siitoksessa, sillä ori periyttää selvästu mustanpäistärikköä väriä ja kaunista rakennetta. Korkeudeltaan Lincoln on 137 cm ja jälkeläisiä sillä on miltei sata.

Kollin emänemänemä Ríomhaire ei ole koskaan kilpaillut missään lajissa, ainoastaan muutaman kerran se on käynyt näyttelyissä, saaden silloin parhaan mahdollisen arvostelun ja erikoismaininnan kauniista rautiaanpäistäriköstä väristään. Korkeudeltaan Haire on 140 cm. Se asuu tällä hetkellä Saksassa, mutta lopetus on varmaankin edessä melko pian, sillä se alkaa olla jo huonossa kunnossa. Jälkeläisiä Hairella on vain yksi, Niall Quinn.

Jälkeläiset & jalostusinfo

s. 12.11.2009 ic-t Alena of Five (e. Without Alouette wW), om. Figure
s. 10.02.2011 ic-o Courvosier Scribhneoir MAR (e. Zelda's Darlene), om. Breandan
s. 07.09.2011 ic-t Mochalocha O'Brion (e. Március Mochachino), om. Brionglóid
s. 20.06.2016 ic-o Rídhamhna MAR (e. Tuiskulan Stíana), om. Március

Periyttää mahtavia vuohiskarvoja ja jouhia, elastisia liikkeitä ja vilkasta luonnetta. Sopii parhaiten hieman rauhallisemmille tammoille.

Kuulumisia ja valmennukset

20.07.2009 Tänään Kolli kävi uimassa! Se asteli veteen rohkeasti, mutta yhtä tuli sieltä pois salamannopeasti. Se katseli vettä selvästi järkyttyneenä. Tovin sitä ihmeteltyään ori uskalsi kuitenkin kävellä uudelleen veteen, eikä enää säikkynyt niin pahasti. Muutaman minuutin vettä pärskyteltyään se uskalsi jopa kävellä syvemmälle, kunnes oli niin pitkällä, etteivät sen jalat yltäneet pohjaan ja se joutui uimaan. Voi sitä ihmetyksen määrää! Kollista kuitenkin huomasi, että se nautti uimisesta. Ilma olikin todella kuuma, joten ei ollut ihme, että uiminen oli orin mielestä mukavaa.

12.01.2010 Kävimme Kollin kanssa tänään "rekiretkellä" ja seikkailimme maastossa reilut kaksi tuntia! Ori oli todelal reippaalla tuulella, eikä se olisi millään suostunut hidastamaan käyntiin välissä, vaan koko matka olisi pitänyt taittaa vähintään ravissa, mieluiten laukassa. Matka tosin meinasi samantien tyssätä naapurin postilaatikon kohdalle, sen verran pahasti ori sitä kyttäili. Selvisimme siitä kuitenkin ehjin nahoin ja matka jatkui. Nautin itsekin kylmästä viimasta kasvoillani ja orin innokkaasta porhaltamisesta lumisella tiellä. Kotiin tullessamme ori oli aivan hikinen, joten heitin sille loimen selkään ja pistin sen ulos riehumaan muiden orien kanssa.

Kouluvalmennus 15.06.2010 - valmentajana: Em.
"Kollin kanssa keskityimme tänään ihan vain siirtymisten tekoon, ori kun osoitti hieman mieltään alussa ja protestoi niin pidätteitä kuin eteenajavia apuja vastaan. Alkuravien jälkeen jäätiin keskiympyrälle ravaamaan, tehtiin muutama ihan tavallinen käynti-ravi siirtyminen, jotka onnistuivat kyllä melko kehnosti. Loppupelissä ori ei huomioinut pidätteitä ollenkaan ja hompotti vaan menevään ravissa, tällöin jouduttiin pysähtymään seinää apuna käyttäen. Tämän jälkeen jouduttiin vielä kerran ottamaan rajummin takaisin ennen kuin siirtymiset alkoivat sujua pienemmillä avuilla. Kun käynti-ravi siirtymiset saatiin kuntoon otettiin muutama siirtyminen ihan vain ravin sisällä, jolloin ori pääsi näyttämään upeaa keskiraviaan, hämmästyttävää miten upea se on liikkuessaan oikein päin ja kunnolla eteenpäin ja se takajalkojen liike... Mutta tämä vain silloin kun ori oikeasti työskentelee. Kun oltiin työskennelty ravissa molempiin suuntiin otettiin hieman laukkaa mukaan, laukassa Kolli toimi jo ongelmitta ja siirtymiset laukasta pysähdykseen asti onnistuivat mainiosti. Hieno ori se on, kunhan unohtaa vain nuo turhat temppunsa."

06.09.2010 Kolli ja minä treenasimme koulua tänään kentällä. Sillä oli paljon virtaa, mutta sain onneksi ohjattua sen oikeaan suuntaan. Alun häslinkien jälkeen Kolli tuli jopa pyöreämmälle kaulalle ja se rentoutui huomattavasti. Ravilisäykset olivat varsinkin todella näyttäviä, tanner vain tömisi kun päästelimme lävistäjää pitkin. Myös pohkeenväistöt sujuivat hyvin, vaikka välillä ori ei olisi millään jaksanut keskittyä laittamaan jalkojaan ristiin - niin, kyllähän se vauhti silloin hidastuu. Laukkatyöskentelystä ori vallan innostui ja laukka piteni siihen malliin, ettemme olisi kohta enää mahtuneet kentälle. Muutaman spurtin jälkeen ori onneksi malttoi taas kuunnella ja saimme jatkaa rauhassa loppuun asti.

16.10.2010 Kolli on viettänyt pitkään kisalomaa, enkä tiedä jatkammeko sen kanssa enää kilpailemista, koska se on kuitenkin jo näyttänyt, että se osaa pärjätä niin koulu- kuin valjakkoradoillakin ja rakenteensa puolesta se on myös näyttänyt mihin pystyy: se on virtuaalimaailman muotovalio champion, eikä se sen suurempaa arvonimeä voi hankkia. Kolli taitaakin nyt tyytyä vain hankkimaan muutaman jälkeläisen mukavien tammojen kanssa. VICY:n laatuarvostelussa se palkittiin VCL-II -palkinnolla.

20.02.2011 Kollin toinen jälkeläinen syntyi muutama päivä sitten ja se on todella hieno orivarsa, josta tuli upea ruunikonkirjava, kuten isästäänkin. Orilla on nyt kasassa ihan mukava määrä sijoituksia. Kolli on aivan ihana ori, olen kiintynyt siihen erityisen paljon, onhan se oma kasvattini ja todella mukavasta suvustakin.

Kouluvalmennus 26.09.2011 tasolla HeA, valmentajana Juusa
"Kolliksi kutsuttu ori saapui kentälle jo valmiiksi lämmiteltynä. Pyysin heitä menemään kahdeksikkoa, jotta näkisin miten ori taipuisi. Ori oli jo kuumunut, ja tuntui lähinnä juoksevan lapa edellä, välttäen mahdollisuuksiensa mukaan ratsastajan apuja. Siirryimme pelkälle pääty-ympyrälle, ja pyysin ratsastajaa tiukentamaan ulko-ohjaa, jotta ori ei taivuttaisi pelkästään päätään, vaan että koko hevonen menisi nätisti. Se kun osasi selvästi kusettaa kyydissä olevaa olemalla "makarooni" - kaula sisällä ja muu kroppa jatkaa suoraan, selästä käsin näyttää kun ori olisi kaunisti sisäänpäin asettuneena. Hetken kulutta ratsukon yhteistyö näyttikin sujuvan paljon paremmin, ja pyysin heitä taas menemään kahdeksikkoa.

Ori meni selvästi paremmin, mutta yhä suorilla se venkoili, meni jonkinsortin siksakkia, ei ikäänkuin pysynyt suoralla. Lopetimme harjoituksen ja asetin keskelle kenttää puomeista suoran välin, jota pitkin orin pitäisi mennä. Käynnissä se sujui hyvin, mutta ravissa ori muutaman kerran hyppäsi "kujasta" pois. Pyysin ratsastajaa pitämään pohkeet tiukasti kiinni kyljissä ja ohjat yhtä pitkinä. Muutaman kerran jälkeen homma alkoi sujua, mutta ratsastajalla riitti työtä. Pyysin ratsastajaa nostamaan laukan pääty-ympyrällä, ja orista kuoriutui aivan eri hevonen! Kolli laukkasi hyvin pyörivää laukkaa oikeassa muodossa. Pyysin heitä tekemään laukassa kahdeksikkoa, ja lävistäjällä laukanvaihto. Orilta tämä sujui loistavasti, sillä ei tuntunut olevan yhtään samoja ongelmia, mitä ravissa. Lopputunnista mentiin vielä muutamia temponvaihteluja jotka menivät hyvin."

Kilpailut

Sijoituksia yhteensä 43, voittoja 07
KRJ-sijoituksia 40, 07 voittoa
VVJ-sijoituksia 40, 04 voittoa
NJ-näyttelyitä 03, saavutukset 3x MVA-sert, 3x JS = VIR MVA Ch
VSN-näyttelyitä 03, saavutukset 1x SW, 2x RCH (60p)

VSN

06.08.2016 - Adina - t: dookie - SW2
(4-4-5-4-4-4-4-3-4-3½=39,5p)
07.08.2016 - Március - t: Spookiness - RCH
(4-4,5-5-4-4-4,5-4-3-4-3= 40p)
31.08.2016 - Crampton - t: Nintsu - RCH
(4+5+5+4+4+4+3,5+3+3+2=37,5)

NJ, VIR MVA Ch

18.02.2009 - Chennye - pt: Kata P. - MVA-sert, JS (BIS2)
19.02.2009 - Peukaloinen - pt: Anette N. - MVA-sert, JS (BIS1)
30.12.2009 - Március - pt: Peppi S. - MVA-sert, JS (BIS2)

KRJ, 40 sijoitusta

14.05.2009 - Raviohjelma - 05/29
15.05.2009 - Raviohjelma - 05/29
16.05.2009 - Raviohjelma - 05/29
10.07.2009 - Helppo C - 03/12
27.07.2009 - Helppo C - 04/100
29.07.2009 - Raviohelma - 01/77
29.07.2009 - Helppo C - 01/100
30.07.2009 - Helppo C - 05/100
18.07.2016 - Helppo A - 04/30
19.07.2016 - Helppo B - 02/30
21.07.2016 - Helppo A - 03/30
22.07.2016 - Helppo A - 03/30
23.07.2016 - Helppo A - 04/30
24.07.2016 - Helppo A - 05/30
29.07.2016 - Helppo A - 03/30
01.08.2016 - Helppo A - 06/40
01.08.2016 - Helppo A - 05/40
03.08.2016 - Helppo A - 05/40
03.08.2016 - Helppo A - 03/40
04.08.2016 - Helppo A - 05/40
04.08.2016 - Helppo A - 06/40
04.08.2016 - Helppo A - 05/40
06.08.2016 - Helppo A - 05/40
11.08.2016 - Helppo A - 06/40
14.08.2016 - Helppo A - 02/30
15.08.2016 - Helppo A - 03/40
15.08.2016 - Helppo A - 04/40
16.08.2016 - Helppo A - 01/40
17.08.2016 - Helppo A - 03/40
17.08.2016 - Helppo A - 04/30
20.08.2016 - Helppo A - 04/40
21.08.2016 - Helppo A - 06/40
23.08.2016 - Helppo A - 01/40
23.08.2016 - Helppo A - 02/30
24.08.2016 - Helppo A - 01/40
24.08.2016 - Helppo A - 01/30
25.08.2016 - Helppo A - 05/40
27.08.2016 - Helppo A - 03/40
27.08.2016 - Helppo A - 02/30
29.08.2016 - Helppo A - 01/30

VVJ, 40 sijoitusta

04.05.2009 - Noviisi yhdistetty - 09/97
04.07.2009 - Noviisi yhdistetty - 05/39
30.08.2009 - Noviisi parivaljakko - 03/30
27.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/40
31.07.2016 - Vaativa yhdistetty - 01/19
01.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/20
02.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 04/20
02.08.2016 - Vaativa koulukoe - 05/36
03.08.2016 - Vaativa koulukoe - 05/40
03.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 02/30
03.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 04/19
06.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/30
10.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 04/20
10.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 05/29
11.08.2016 - Vaativa koulukoe - 03/17
11.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 01/40
12.08.2016 - Vaativa koulukoe - 03/40
12.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/13
14.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/13
15.08.2016 - Vaativa koulukoe - 06/40
16.08.2016 - Vaativa koulukoe - 02/40
17.08.2016 - Vaativa koulukoe - 04/30
18.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/40
19.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/13
20.08.2016 - Vaativa koulukoe - 03/30
21.08.2016 - Vaativa koulukoe - 03/18
25.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 01/19
25.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 04/40
29.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 04/19
31.08.2016 - Vaativa yhdistetty - 05/40
04.09.2016 - Vaativa koulukoe - 04/30
09.09.2016 - Vaativa koulukoe - 04/40
11.09.2016 - Vaativa tarkkuuskoe - 04/18
11.09.2016 - Vaativa koulukoe - 02/40
12.09.2016 - Vaativa yhdistetty - 03/23
13.09.2016 - Vaativa koulukoe - 05/29
14.09.2016 - Vaativa yhdistetty - 01/23
14.09.2016 - Vaativa koulukoe - 03/40
15.09.2016 - Vaativa koulukoe - 04/40
17.09.2016 - Vaativa yhdistetty - 04/23


Ulkoasu Pilvimarja / Linda P. / The Gypsy MVP || virtuaalitalli